Tarta z bezą i truskawkami

Cześć! Lubisz piec? A może masz taką małą pomocnicę lub pomocnika jak ja? W mojej Meli chyba obudziła się nutka piekarza. Ciasto wyszło po prostu cudowne! Nie będę Was zanudzać, łapcie przepis i pieczcie razem z dziećmi 🙂

Składniki:

Tarta:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
Beza
  • 2 lub 3 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • migdały do posypania
Truskawki
  • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek marmolady o smaku truskawkowym lub dżemu truskawkowego

Wykonanie:

Tarta:
  • Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i zmiksować mikserem, następnie dodać żółtka, wlać wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite ciasto. Zawinąć kulę z ciasta w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez 30 minut na złoty kolor.

 

Beza
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Truskawki
  • Dokładnie osuszone truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z kisielem (proszkiem) lub mąką ziemniaczaną.
  • Na kruchym spodzie rozsmarować marmoladę, ułożyć truskawki, wyłożyć pianę z białek, posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Kroić najlepiej dopiero po całkowitym ostudzeniu, ciepła tarta będzie miała bardziej płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.

 

Wskazówki

Aby otrzymać bardziej chrupiącą bezę, można na koniec pieczenia ustawić 60 stopni C + termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut.

Co dalej? Jemy! Ja wracam do ostatniego kawałka 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *