Dietetyczne brownie bez mąki i cukru? Proszę bardzo!

ciasto brownie fit
Cześć!
Też jesteś na ciągłej diecie? Ja ostatnio mocniej, więc w poszukiwaniu słodkości postanowiłam na niedzielę przygotować „Brownie bez mąki i cukru”.
Do rzeczy! Sprawdź skład i posmakuj pysznego fitciasta 🙂
Składniki na tortownicę:
1 puszka czerwonej fasoli
4 jajka
2 banany
2 łyżki miodu
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina oleju do posmarowania tortownicy
masa na wierzch:
1 duży serek homogenizowany
1,5 łyżki miodu
20 g żelatyny
(opcjonalnie można dodać śmietan-fix light)

Wykonanie:
Fasolę odsączamy i dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Następnie dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Całość przelewamy do przygotowanej tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 min, lub do tzw. „suchego patyczka”. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie mieszamy z pomoca miksera wszystkie składniki na jednolitą masę.  Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Polecam nie tylko osobom, które chcą być fit. Zapewniam, że ze smakiem zjedzą to Brownie wszyscy goście 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *